Nyheder
Tip: Hold dig ajour med hvad der sker på Tjek-webstederne ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.
31. maj 2021
Så kom sommervejret samtidig med at vi ifølge kalenderen tager hul på den første sommermåned,så nu har vi selvfølgelig også fundet sommeropgaverne frem i gruppen med aktuelle opgaver i Tjek.
15. marts 2021
18. februar 2021
For at gøre vores opgavesæt mere tilgængelige har vi tilføjet en ny funktion, der gør det muligt for elever at få læst spørgsmål, svar-muligheder, og andre tekster højt.I opgavesæt hvor dette er implementeret, findes der i øverste højre hjørne af browser-vinduet en ny "tænd/sluk kontakt" for oplæsning (indikeret med en lille højttaler):
Når man "tænder" for dette, vises der højttaler-knapper henover alle tekster og billeder, som kan læses op. Klik på disse knapper for at få læst teksterne op:
I opgavelisten vises der et lille blåt højttaler-ikon ved de opgavesæt som har oplæsningsfunktionen:
Dette er i første omgang implementeret i en håndfuld nyere opgavesæt, men der vil løbende komme flere til. Vi forventer at have test- og træningsopgavesæt med dette i alle opgave-grupper umiddelbart efter sommerferien 2021.
23. januar 2021
Vi har i denne uge flyttet serveren som kører Tjek.net web-stederne fra Amazons datacenter i Frankfurt, Tyskland til vores egen adresse i Frederikshavn.Dette har IKKE nogen praktisk betydning for lærere og elever - Tjek.net web-stederne virker præcis som før.
Men det er vigtigt for os at melde dette ud, da der er blevet stillet spørgsmål omkring hvor vi behandler person-data i forhold til "Schrems II" dommen.
EU-domstolens dom i "Schrems II" sagen betyder i bund og grund at det er blevet ulovligt at behandle/opbevare danske person-data på servere i USA, da det retsgrundlag man hidtil har brugt til dette i forhold til GDPR, "Privacy Shield" aftalen, er kendt ugyldigt.
Det samme gælder tilsyneladende for person-data på servere i Europa ved amerikanske cloud-selskaber (Amazon, Microsoft, Google, mv.), fordi USA har en lov ("Cloud Act") der giver de amerikanske efterretningstjenester ret til at kræve data udleveret fra disse firmaer - også selvom serverne fysisk befinder sig i Europa.
Dette påvirker også den danske skoleverden, da mange af de Internet-tjenester skolerne anvender kører på servere ved amerikanske cloud-selskaber. F.eks. kører hele Aula platformen pt. ved Amazon.
Også Tjek.net webstederne har de sidste mange år kørt på en server ved Amazon i Tyskland, da dette er effektivt, nemt og billigt.
Det debatteres p.t. ivrigt hvordan dette (Schrems II dommen) skal fortolkes, om der kan laves nye juridiske aftaler der kan omgå det, om EU kan presse USA til at ændre deres lovgivning, etc. Lige nu lyder anbefalingerne, at offentlige myndigheder (inkl. skoler) indtil videre kan beholde person-data de allerede har ved amerikanske selskaber der, men at de ikke skal lægge mere derud.
Vi vil gerne fortsat kunne servicere både eksisterende og nye kunder, og i lyset af ovenstående og henvendelser fra kommuner om emnet, har vi derfor valgt at flytte web-serveren (inkl. brugernes person-data) hjem, så der ikke er tvivl om lovligheden og persondata-sikkerheden.
Links til mere info om Schrems II mv.:
PROSA: Skyen i stormvejr
PROSA: Myndigheder er tavse om amerikansk cloud
Version 2: Schrems II i et IT-retligt perspektiv: Når jurister forsøger at sætte landegrænser på internettet
Version 2: Schrems II - En opfølgning
Netic: Persondata i cloud? Derfor er Schrems II dommen vigtig
Datatilsynet: EU-Domstolens dom i Schrems II-sagen
Wikipedia: Cloud Act
28. december 2020
Juleferien er ved at være slut, og vi håber, at alle er kommet godt ind i 2021.
Juleopgaverne har ligesom tidligere år været flittigt brugt i december. Nu er de fjernet, og i flere fag er der i stedet kommet et sæt nytårsopgaver i gruppen med aktuelle opgaver.
23. december 2020
21. november 2020
Traditionen tro har vi igen i år fundet de hyggelige juleopgaver frem i alle fagene.
Juleopgaverne består af en samling af blandede opgaver med forskelligt, fagligt indhold og med tilknytning til julen. De egner sig fx fint til ekstraopgaver eller vikartimer og vil i hele december kunne findes i gruppen med aktuelle opgaver.
Samtidig er efterårsopgaver skiftet ud med vinteropgaver i flere fag.
1. juli 2020
Et noget specielt skoleår er slut og pr. 1. juli er der lukket for adgangen til Tjek-webstederne. Det betyder også, at det nu er slut med vores tilbud om gratis abonnementer.
For skoler, som ikke har fået fornyet deres abonnementer, kan der fortsat bestilles, så abonnementerne kan være klar til brug efter sommerferien.
https://fysikkemi.tjek.net/bestil-skole
https://biologi.tjek.net/bestil-skole
https://geografi.tjek.net/bestil-skole
https://naturteknologi.tjek.net/bestil-skole
https://matematik.tjek.net/bestil-skole
Vi bruger som sædvanlig sommerferien til gennemgang og opdatering af opgaver, Nye opgavesæt vil være i det nye layout med mulighed for nye opgavetyper.
I år bliver der også foretaget nogle ændringer mht. oprettelse af hold og administration af elever. Der er en grundigere beskrivelse af det i den forrige nyhed.
Vi ønsker alle en rigtig god ferie.
23. juni 2020
Nyt opgave-design og nye opgave-typer
Nye opgavesæt vil fremover være i et nyt opdateret design, og der vil komme nye opgavesæt med nye opgave-typer - inkl.:
- ”Cloze” - klik på ord/sætning i tekst - f.eks: ( ord, ord, ord ).
- ”Hotspot” - sæt krydser vilkårlige steder på et billede.
- ”Tjekbokse på billede” - marker de rigtige tjekbokse placeret på et billede.
Man kan allerede nu se et eksempel på det nye design her: https://fysikkemi.tjek.net/opgavesaet?id=2889&m=eksempel
Opgavesæt i det oprindelige design bliver ikke umiddelbart opdateret til det nye, men der vil gradvist komme flere opgavesæt i det nye.
Lærere og elever kan også oprettes via "invitations-links"
Lærere og elever kan "inviteres" via "invitations-links" hvormed de kan oprette sig selv på Tjek.net webstedet.
Den lærer som aktiverer abonnementet kan invitere de andre lærere - f.eks. ved at e-maile link til dem, eller poste link i lukket gruppe på Aula, Teams, etc. Lærere kan ligeledes invitere elever - med et invitations-link pr. hold.
Dette er et alternativ / supplement til at lærere og elever som tilhører skolens institutionsnr. i Uni-Login systemet, automatisk oprettes ved første log ind (hvilket man også fortsat kan bruge).
Fordelen er at man bedre kan kontrollere hvem på skolen der får adgang (kun dem der får linket), uden selv at skulle oprette hver enkelt lærer/elev, og man kan sikre sig at elever kun kan oprette sig på deres eget hold.
En anden fordel er at invitations-links er uafhængige af skolens institutionsnr. i Uni-Login. Brugere (med linket) kan altså blive korrekt oprettet og komme i gang, selv hvis de er tilknyttet et andet institutionsnr. i Uni-Login.
Skoler med "uden data" abonnement kan også gøre brug af invitations-links, hvilket betyder at de nu også får mulighedhed for at begrænse hvilke lærere og elever på skolen der får adgang (kun dem der får linket).
Log ind med Google, Microsoft, Facebook på lige fod med Uni-Login
Det bliver muligt for både lærere og elever at bruge en Google-, Microsoft- eller Facebook-konto som sit primære login. Dvs. Uni-Login vil fremover blot være en af 4 ligestillede login-typer, som man kan vælge imellem.
Brugere der logger ind med Google-, Microsoft- eller Facebook-konto skal "inviteres" - se ovenfor.
Det vil dog være muligt for administratoren for hvert abonnement at vælge hvilke login-typer (inkl. Uni-Login) der skal være tilgængelige for "inviterede" brugerne.
Skoler med "uden data" abonnement kan også gøre brug af denne mulighed, og er altså ikke længere begrænset til at bruge Uni-Login.
Dette erstatter desuden også muligheden for at tilknytte et sekundært login (ikke længere muligt).
Vi henter ikke længere bruger-navne og hold-tilknytninger fra Uni-Login
Dette betyder at hver lærer/elev skal indtaste sit eget navn ved første log ind. Elever skal også angive hvilket hold de tilhører (med mindre man bruger invitations-link - se ovenfor).
Funktionen "Synkroniser med Uni-Login" fjernes i samme forbindelse. Rettelser af elev-lister, navne og hold-tilknytninger gøres i stedet på Tjek.net webstedet.
Fordelen ved dette er at at systemet bliver enklere, skolen undgår problemer omkring forkerte data fra Uni-Login, og skolen undgår administrationen omkring Uni-Login dataaftaler (ikke længere nødvendige).
Dette gør det også nemmere at definere egne hold som måske slet ikke eksisterer i Uni-Login systemet (f.eks. hold blandet på tværs af klasser).
Slut med at logge ind med bruger-id / e-mail
Vi afskaffer dette, fordi det kun benyttes af få abonnenter. Og mange af disse abonnenters brugere tilknytter alligevel et andet login (Uni-Login, Google, Microsoft eller Facebook). De som har brug for andet end Uni-Login kan fremover bruge Google-, Microsoft- eller Facebook-konti som primært login (se ovenfor).
Slut med at overføre hold fra år til år
Dette var i forvejen kun muligt for ikke-Uni-Login abonnementer. For disse abonnenter tænker vi at bruger-oprettelse via invitations-links (se ovenfor) er en bedre måde at få en "ren" bruger-liste i starten af skoleåret.
18. maj 2020
De mange gratis abonnementer, som er oprettet de sidste par måneder, fortsætter selvfølgelig, som vi tidligere har meldt ud, indtil d. 1. juli ligesom alle andre abonnementer.Rigtig mange skoler har benyttet sig af vores tilbud og oprettet gratis abonnementer. Vi håber, de har været en hjælp i perioden med fjernundervisning, og at de fortsat vil blive brugt efter skoleåbningerne.
Tip: Hold dig ajour med hvad der sker på Tjek-webstederne ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.